In Veilige Handen bij Scouting Ulestraten
Een veilige omgeving is belangrijk. Zeker binnen Scouting waar je met minderjarigen werkt. Dit betekent dat naast de aanwezigheid van een fysiek veilige (speel)omgeving en veilige materialen, alle leden zich ook veilig moeten kunnen voelen. Misbruik is een lastig onderwerp. Geen enkele Scoutinggroep hoopt dat het gebeurt. En juist daarom is het van belang dat erover gesproken wordt. Als groep hebben we de taak het onderwerp op de agenda te zetten en de kans op seksueel misbruik te verkleinen. Openheid en preventief beleid helpen ons hierbij.
Het stappenplan hieronder is onderdeel van het landelijke (Scouting)programma 'In Veilige Handen' en kan ons helpen om achter de schermen alles zo te regelen dat minderjarigen echt in veilige handen zijn binnen het vrijwilligerswerk.
Stap 1: We zetten het onderwerp op de agenda
Het voorkomen van seksueel misbruik of ongewenst gedrag is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle betrokkenen in je groep. Een eerste stap is het bespreekbaar maken van het onderwerp. Vanaf de jaarvergadering van 2013 geven wij structureel aandacht aan dit onderwerp.
Stap 2: We stellen omgangsregels vast
Een manier om een veilige omgeving en een open gesprekssfeer te creëren, is het actief hanteren en uitdragen van omgangsregels, die gelden voor iedereen die betrokken is bij onze groep. Hier vindt je onze omgangsregels, die met alle vrijwilligers besproken is.
Stap 3: We passen de gedragscode toe
De gedragscode geeft grenzen aan in het contact met minderjarigen. Deze code dient door iedereen die een functie binnen onze Scoutinggroep vervult, te worden onderschreven. Hier vindt je onze gedragscode, die door alle vrijwilligers daadwerkelijk onderschreven is/gaat worden.
Stap 4: We maken een risicoanalyse
We kijken wie veel met minderjarigen werkt en op welk moment en in welk kader.We kijken continue na waar we risico’s voorzien en welke maatregelen we willen treffen om de organisatie veiliger te maken.
Stap 5: We stellen een vertrouwenspersoon aan
We hebben in de persoon van: Hilde Winters, Telefoonnr: 06-4644 4251 Email:
terecht kunnen. Onze vertrouwenspersoon biedt bij melding een luisterend oor en zal informatie verstrekken over de te nemen stappen. Uiteraard kan er ook melding gemaakt worden bij bestuurs- en stafleden.
Stap 6: We selecteren onze vrijwilligers zorgvuldig
Tijdens kennismakingsgesprekken vragen wij naar de motivatie van vrijwilligers om met minderjarigen te werken en checken referenties. Alle nieuwe vrijwilligers overleggen een VOG en we bespreken met hun de omgangscode en laten de gedragscode ondertekenen.
Stap 7: We kennen het Protocol ongewenst gedrag
Alle bestuursleden en teamleiders zijn op de hoogte van het Protocol ongewenst gedrag. Hierin staat wat we moeten doen en laten in geval van (vermoedens van) ongewenst gedrag.
Bekijk hier het Protocol ongewenst gedrag.
Stap 8: We zetten afspraken op papier en passen reglementen aan
De gedragscode, de verplichte aanvraag van een VOG en het Protocol ongewenst gedrag zijn onderdeel van het huishoudelijk reglement van Scouting Nederland en zo ook van onze vereniging.
We leggen aanvullende afspraken die we op groepsniveau maken daarom vast in onze eigen reglementen. Tevens passen wij de Pricacy richtlijnen van Scouting Nederland toe.
Stap 9: We trainen onze vrijwilligers
Onze vrijwilligers moeten weten hoe ze op een veilige manier met minderjarigen om kunnen gaan; waar liggen de grenzen in het contact en wat moeten ze doen wanneer ze grensoverschrijdend gedrag signaleren in de organisatie? Beide onderwerpen zijn onderdeel van de startkwalificaties binnen Scouting Academy. Naast deze startkwalificaties zullen wij als vereniging ook regelmatig trainingen aanbieden aan onze vrijwilligers.
Stap 10: We creëren en behouden een veilige omgeving
Met dit stappenplan proberen we al onze vrijwilligers ervan te overtuigen dat kinderen recht hebben om in een veilige omgeving te kunnen spelen. We zullen het onderwerp regelmatig
op de agenda van staf- en bestuursvergaderingen laten terugkomen, we gaan aan de slag met verbeterpunten uit de risicoanalyse en we zullen regelmatig trainingen in dit kader aanbieden.